cft vid stress och utmattning (2).jpg

CFT vid stress och utmattning

2 dagars kurs

Kommande!

En workshop för psykologer, psykoterapeuter och steg-1-terapeuter. Med leg. psykolog Sofia Viotti

Den här kursen är för dig som vill lära dig att använda tekniker och övningar från Compassionfokuserad terapi (CFT) med klienter som har stressproblematik eller utmattningssyndrom. Kursen passar dig som har klienter antingen individuellt eller i grupp.

Kursens innehåll

 • CFTs modeller för att förstå stress och utmattning och hur de konkret används i arbetet med klienter. Ett helhetsperspektiv ges utifrån människans evolutionära utveckling, samhällets påverkan och individens uppväxt och kontext idag

​​

 • Övningar för återhämtning och reglering av nervsystemet – kroppsövningar, andning och visualisering. Vi gör ett längre övningspass under kursen där du får testa på övningar själv för att sedan kunna använda med klienter

 • Övningar och tekniker för att arbeta med självmedkänsla med denna klientgrupp

 • Interventioner för att jobba med ohjälpsamma strategier som självkritik, oro, grubbel, prestationsstrategier, självförsummelse

 • Interventioner för att hjälpa klienter börja lyssna på sin kropps signaler, förstå sina behov och sätta gränser

 • Kunskap och upplägg för att hjälpa klienter skapa en hållbar vardag

 • Att leva som vi lär - förebygga stress hos terapeuten

Kursen har sin bas i Compassionfokuserad terapi, men kommer även innehålla inslag från affektfokuserade terapier såsom ISTDP. I kursen ingår det flera upplevelsebaserade moment och rollspel. Vi kommer jobba med konkreta fallexempel.

Kursens fokus är praktiskt arbete med klienter. Målet är att du efter kursen ska vara redo att direkt kunna applicera det du lärt dig med de klienter du träffar.

Förkunskaper

Du behöver vara psykolog, psykoterapeut eller steg-1-terapeut. Du behöver även ha grundkunskaper om CFT, då kursen förutsätter att deltagarna är bekanta med CFTs grundläggande teori, övningar och interventioner. Antingen kan du ha gått en introduktionskurs i CFT eller ha läst in dig på egen hand och jobbat med delar av metoden. Om du är nybörjare så kan du t.ex gå min 2 dagars introduktionskurs i oktober. Om du bokar båda kurserna samtidigt får du 500 kr i rabatt.

 

Jag rekommendera dig även att innan kursen läsa någon av följande böcker

 • Utan press: om medkänsla, prestation och stress av Sofia Viotti

 • The compassionate Mind av Paul Gilbert

 • CFT helt enkelt av Russel Kolts

 • The compassionate mind approach to reducing stress av Maureen Cooper

Kommentarer från tidigare deltagare

Bra blandning mellan teori och praktiska övningar. Uppskattade Sofias lugna tydliga sätt. Kursen var precis rätt för mig där jag är i mitt arbete med CFT och gav mig många nya ideér och mod att våga utveckla mig inom området för att kunna ge mer och gå djupare med mina patienter. I synnerhet avsnittet om självkritik och att våga vara kvar i obehaget gav mycket bra insikter.

Mycket professionellt hela vägen - från det praktiska: förberedelsemail med texter och frågor att fundera över, länkar som skickades ut i förväg, tydlighet med pauser, välförberedd presentation och välgenomfört med breakout rooms och poll i början - till innehållet: välavvägt mellan teori och praktik. Hjälpsamt med lång övning dag 2 för att verkligen komma in i det. Bra med rollspel och diskussioner 2 och 2.

Sofia har ett lugnt och behagligt tempo. Inspirerar till att våga anta nya utmaningar i terapi rummet.

Tack för en mycket välgjord och bra kurs. Jag lärde mig mycket och framför allt känner jag mig inspirerad. Jag har fått med mig mycket användbart som jag kan ta med mig in i mitt egna arbete.

Tack än en gång att du fokuserar på kroppen, det gör att det blir en helhet av kursen och att som behandlare våga att i större utsträckning ha fokus på kroppsliga förnimmelser. Jag är väldigt nöjd!

Fin ton, lugnt och tryggt, bra med tidshållning och tekniskt kunnande. Helheten kändes proffsig!

Gillade att du fokuserade så mycket på kroppen och kroppsliga förnimmelser, de övningar vi gjorde och rollspelen var nyttiga. Även att utforska aktivitetsnivån.

Bra introduktion till hur man rent konkret kan arbeta med CFT vid utmattning och bra med både övningar och rollspel för inlärningen (så den inte bara bli kognitivt:)). Tycker också om att du utgår ifrån att vi också själva har problem som våra klienter och att vi behöver uppmärksamma detta och tillämpa självmedkänsla med oss själva.

Har saknat konkreta verktyg i bemötande av stressade pat och under dessa två dagar så har jag fått med mig mycket.

Praktisk information

Datum: 2 dagar, datum kommer.

Tid: 9-16

Plats: 

Pris: 6000 kr + moms. 

Begränsat antal platser.

Sofia_Viotti_Presentation_webb.jpg

Föreläsare

Leg. psykolog Sofia Viotti föreläser och håller kurser inom CFT, medkänsla, stress och psykologisk hållbart i arbetslivet. Hon har skrivit två böcker om CFT. Den senaste: ”Utan press: om medkänsla, prestation och stress” har fokus på hur ett förhållningssätt av medkänsla kan förändra vår relation till prestation och minska stress.

Sofia jobbar med klienter på egen mottagning, varav många kommer med stressproblematik.